Usein kysytyt kysymykset
Näkyykö lasersäde päivänvalossa?
Lasersäde näkyy päivänvalossa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa. Lasersäteen näkyvyyttä voidaan parantaa nostamalla laserin optista tehoa (mW) sekä valitsemalla parhaiten näkyvä aallonpituus (nm). Ulkokäyttöön suositellaan vihreää laseria, koska ihmissilmä näkee vihreän aallonpituuden (520 nm) jopa kuusi kertaa punaista väriä (660 nm) paremmin.
Mitä aallonpituus on?
Laserin aallonpituus (nanometri) tarkoittaa tuotetun kuvion väriä. Sähkömagneettisen spektrin mukaisesti eri aallonpituuksilla on tietty värinsä: violetti (405 nm), sininen (450 nm), vihreä (520 nm), punainen (635 ja 660 nm). Ihmissilmälle näkymätön infrapuna on aallonpituuksilla 780, 808, 830, 880 ja 980 nm.
Mikä aallonpituus näkyy parhaiten ihmissilmälle?
Ihmissilmä erottaa vihreän aallonpituuden jopa kuusi kertaa paremmin kuin punaisen aallonpituuden. Haastavissa kohteissa, joissa näkyvyys on ongelma, kannattaa valita vihreä väri eli 520 nm aallonpituus.
Mitkä tekijät vaikuttavat lasersäteen pituuteen?
Eniten viivan pituuteen vaikuttaa laserin linssin avautumiskulma. Suurentamalla avautumiskulmaa saadaan aikaan pidempää viivaa. Pituuteen vaikuttaa myös laserin sijoittelu ja asennuskulma. Sijoittamalla laser esimerkiksi 45°-kulmaan, saadaan huomattavasti pidempi viiva kuin että laser olisi asennettuna kohtisuoraan valaistavan pinnan yläpuolelle. Mitä kauempana laser on valaistavasta kohteesta, sitä pidempi viiva on.
Mitä kannattaa huomioida teollisuuslaserin koon valinnassa?
Pääsääntöisesti laserin koko valitaan käytössä olevan tilan ja käyttötehon mukaan. Pienen koon laserit (halkaisija 10 ja 12,7 mm) on tarkoitettu pääosin asennettavaksi koneiden ja laitteiden sisälle, kun taas suuremmat laserit (halkaisija 20 ja 25 mm) on tarkoitettu toimimaan itsenäisesti. Tehokkaat laserit lämpenevät enemmän, joten niille kannattaa valita suurempi runko, sillä isompi pinta-ala tehostaa lämmön haihtumista.
Laserin teho ilmoitetaan optisena tehona, mitä se tarkoittaa?
Optinen teho määrittää valaistavan kuvion voimakkuuden eli intensiteetin. Suuremmalla intensiteetillä saadaan kirkkaampi kuvio. Optinen teho mitataan suoraan laserin päädystä ja se on teho, johon laserit säädetään valmistusvaiheessa. Teho ilmoitetaan watteina (W) ja on yleensä 1–300 mW. Laserin turvallisuusluokitukseen perustuva tehonmittaus tehdään standardin mukaisesti 7 cm etäisyydeltä laserista. Käytetystä optiikasta riippuen tämä lukema voi poiketa laserin päädystä mitatusta optisesta tehosta.
Miten laser tuottaa halutun kuvion?
Laserin tuottama valo muutetaan halutuksi kuvioksi optiikan avulla. Yleisimmät kuviot ovat piste, viiva ja risti. DOE-linsseillä pystytään tuottamaan erilaisia kuvioita kuten piste- ja viivajonoja tai pisteympyröitä.
Onko lasersäde turvallinen silmille?
Laserin käyttö on turvallista, kun huomioi laserluokkien kansainväliset turvamääräykset. Pistelaser on vaarallinen silmille, koska sen optinen teho kohdistuu pistemäiseen alueeseen jollainen myös ihmissilmä on. Viivalaserin teho puolestaan jakaantuu tasaisesti koko viivan pituudelle ja heikentyy sitä mukaan, kun viivan pituus kasvaa. Viivan pituus puolestaan kasvaa sitä mukaan, mitä korkeammalle laser asennetaan. Laserien tehot määritellään aina sovelluskohteeseen sopivaksi huomioiden käyttäjien turvallisuus.
Mitä teollisuuslaserin IP-luokitus tarkoittaa?
IP-luokitus tarkoittaa kansainvälistä kotelointiluokitusta, joka määrittää sähkölaitteiden suojauksen vedeltä, pölyltä ja vierasesineiltä. Lasereissamme käytetään tyypillisesti suojausluokkia IP62 ja IP67. Suojausluokan IP62 laserit ovat pölytiiviitä ja kestävät tippuvaa vettä. Luokan IP67 laserit kestävät pölyn lisäksi lyhytaikaista upotusta veteen.
Millä käyttöjännitteellä laserit toimivat?
Lasereita on saatavilla käyttöjännitteillä 5, 8, 12, 16 ja 24 VDC. Meidän teholähteellä laserit on helposti kytkettävissä suoraan verkkovirtaan (230 VAC).
Onko teollisuuslasereihin saatavilla optiikan suojaavaa ikkunaa?
20 mm ja 25 mm koon lasereiden optiikka voidaan suojata kestävällä ja puhdistettavalla kvartsi-ikkunalla. Sen voi yhdistää kaikkiin muihin paitsi Powell-linssiin.
Millaisia liittimiä ja kaapeleita teollisuuslasereihin saa?
Toimitamme lasereiden perusmallit holkkitiivisteellä ja halutun mittaisella 2- tai 3-johtimisella PVC-eristeisellä elektroniikkakaapelilla. Binder-, DC- ja M12-liittimet voimme liittää suoraan laserin runkoon. Tarjoamme myös lähes kaikkia yleisimpiä markkinoilla olevia kaapelin päähän liitettäviä liittimiä. Voimme halutessa toimittaa laserit myös asiakkaan haluamalla kaapelilla. Lue lisää lasereiden lisävarusteista.
Mille etäisyydelle teollisuuslaserit ovat fokusoitavissa?
Voimme fokusoida laserin spesifiselle etäisyydelle, jos laserin käyttökohde ja etäisyys ovat tiedossa. Tällöin laserin tuottama viiva tai kuvio on mahdollisimman tarkka. Jos käyttökohteen etäisyydet vaihtelevat, kannattaa laser fokusoida ns. äärettömään, jolloin se on yleiskäyttöinen mille etäisyydelle tahansa. Pienin fokusetäisyys on noin 10 cm ja yli viiden metrin etäisyyksillä laser kannattaa fokusoida äärettömään.
Millainen kiinnitys teollisuuslasereissa on?
Laserin rungossa on kiinnitysalue, josta se kiinnitetään koneeseen tai laitteeseen puristuskiinnityksellä. Kiinnitykseen on käytettävä ainoastaan muovikiinnikkeitä, sillä metallikiinnikkeet vahingoittavat rungon suoja-anodisointia. Myymme lasereihin helposti kiinnitettäviä kiinnikeniveliä.
Mikä on laserin käyttöikä?
Laserin käyttöikä määräytyy pääosin laserdiodin käyttötuntimäärän mukaan. Laserdiodi on käytössä vanhentuva puolijohdekomponentti. Tyypillisesti punaiset laserdiodit kestävät yhtäjaksoista käyttöä kymmeniä tuhansia tunteja ja vihreät laserdiodit tuhansia tunteja.
Diodin käyttöikään vaikuttavat laserin teho ja käyttöolosuhteet. Lämpimissä olosuhteissa diodi vanhenee nopeammin. Laserin käyttöikää voi parantaa valitsemalla laseriin mahdollisimman iso runko, joka haihduttaa lämpöä.