Laser mahdollisti heijastetun käyttöliittymän Merivaaran leikkausvalaisimessa
Terveysteknologiayritys Merivaara lanseerasi Q-Flow-leikkausvalaisimen vuonna 2017. Leikkausvalaisin pokkasi kansainvälisesti arvostetun Red Dot -muotoilupalkinnon ja sai kiitosta infektioriskiä vähentävästä muotoilustaan sekä käyttöliittymästään, joka on helppokäyttöinen ja intuitiivinen.
Tärkeä komponentti käyttöliittymässä on laser, jonka säde auttaa kirurgia kohdentamaan valaisimen valon täsmälleen haluamaansa yksityiskohtaan. Laserin osoittama keskipiste toimii kohdistimena valaisimeen ingeroidulle kameralle, joka zoomaa näytölle operoitavan alueen pienimmätkin kudokset ja suonet.
”Laserin etuna on, että sen säde ei uppoa valaisimen valoon. Se näkyy kirkkaana, vaikka leikkausvalaisimessa on 160-kertaa enemmän valoa kuin tavallisessa valaisimessa”, kertoo projektipäällikkö Paul Bärlund.
Lasersäteen intensiteetti on ratkaiseva
Laser heijastaa kirurgin operoimalle alueelle myös aurinkosymbolin, sekä plus- ja miinusmerkin. Kuviot ovat käyttöohjeita, jotka auttavat kirurgia säätämään leikkausvalaisimen valokenttää ja kirkkautta siten, ettei hänen tarvitse nostaa katsettaan. Kirkas valo ei sokaise kirurgia ja hän voi jatkaa työtään keskeytyksettä.
”Ominaisuus tekee valaisimesta käyttäjäystävällisen ja tehostaa työskentelyä operaation aikana. Olemme saaneet ominaisuudesta kiitosta kirurgeilta, sillä se todella helpottaa käytännön työtä.”
Kyseessä on heijastettu käyttöliittymä, jollaista ei ole muiden valmistajien leikkausvalaisimissa. Ominaisuudella on patentti.
”Tämäkin ominaisuus oli mahdollista toteuttaa ainoastaan laserin avulla, sillä minkään muun valonlähteen säde ei ole intensiteetiltään niin suuri, että pystyisi heijastamaan kuvioita valaisimen kirkkaassa valossa.”
Laadukas valaisin vaatii laadukkaan laserin
Merivaara valitsi lasereiden toimittajakseen Keypointin, koska luotti suomalaiseen laatuun. Terveydenhuollon laitteita koskevat tiukat laatustandardit ja leikkausvalaisin on täytynyt rekisteröidä Euroopan ulkopuolella myös markkinakohtaisesti.
”Kokeilimme ensin kiinalaisia lasereita, mutta niiden laatu oli heikko. Kymmenestä laserista yksikään ei ollut samanlainen; ne eivät olisi läpäisseet laatuprosesseja ja viranomaishyväksyntää.”
Tuotekehityksen aikana oli etua myös mutkattomasta yhteistyöstä. Merivaaralla ei ollut aikaisempaa kokemusta laserin käytöstä, joten nopea apu ja vastaus kysymyksiin oli arvokasta.
”En ole juurikaan ollut yhteydessä Keypointiin valaisimen siirryttyä tuotekehityksestä tuotantoon, mutta se kertoo vain siitä, että yhteistyö on jatkunut luotettavana. Olemme saaneet sitä, mitä olemme tilanneet”, Bärlund kiittää.