top of page

Usein kysytyt kysymykset: Laser lastausalueen merkintään

Updated: Jan 14, 2022

Laser lastausalueen merkintään on uutuus, joka auttaa rekka-auton kuljettajaa havainnoimaan peruutussuunnan lastauslaiturille. Työtehokkuuden ja -turvallisuuden kehittäminen korostuvat pimeään vuodenaikaan, jolloin näkyvyys lastausalueilla heikkenee ja lumi peittää maalatut merkinnät. Kokosimme tähän blogiin vastauksia kysymyksiin, jotka auttavat laserin hankinnassa.


Kuinka pitkä laserviiva on?

Laserviivan pituus voidaan optimoida kunkin lastausalueen tarpeisiin. Esimerkiksi 20 metriä pitkä laserviiva syntyy, kun laserlinssin avautumiskulmaksi määritellään 60° ja laser asennetaan 4,5 metrin korkeuteen. Jos asennuskorkeus on kolme metriä, 20 metriä pitkä laserviiva saadaan aikaan laserilla, jonka linssin avautumiskulma on 75°.



Onko laserviiva yhtä kirkas koko viivan pituudelta?

Laserviiva on yhtä kirkas koko viivan pituudelta, koska laserin optinen teho jakaantuu siihen tasaisesti. Laserviiva on myös selkeärajainen, koska lasersäde on kollimoitu. Tätä ominaisuutta ei ole muilla valonlähteillä. Kollimoitu tarkoittaa, että laserviiva pysyy kapeana ilman hajasäteilyä.


Onko lasersäde turvallinen lastausalueen työntekijöiden silmille?

Lasersäde ei aiheuta verkkokalvovaurioita, koska lastausalueen merkintään käytetään viivalaseria, ei pistelaseria. Pistelaser on vaarallinen silmille, koska sen optinen teho kohdistuu pistemäiseen alueeseen jollainen myös ihmissilmä on.


Viivalaserin teho puolestaan jakaantuu tasaisesti koko viivan pituudelle ja heikentyy sitä mukaan, kun viivan pituus kasvaa. Viivan pituus puolestaan kasvaa sitä mukaan, mitä korkeammalle laser asennetaan. Laserturvallisuuden kannalta matalin asennuskorkeus on aina vähintään kolme metriä.


Esimerkki viivalaserin turvallisuudesta:

  • 6 milliwatin tehoinen viivalaser kuuluu 3B-laserluokkaan.

  • Ulostuloteho mitataan laserstandardien mukaisesti 100 millimetrin etäisyydeltä laserin päädystä.

  • Ulostuloteho puolittuu, kun mittausetäisyys kaksinkertaistuu.

  • Kun mittausetäisyys on 1,5 metriä (1500 mm) laserin ulostuloteho on enää vain 0,4 milliwattia, joka on rajateho lasten leluille.


Tiesitkö, että laserin teho mitataan tehomittarilla, jonka mittausaukon halkaisija on seitsemän millimetriä, joka vastaa ihmisen pupillin halkaisijaa?


Näkyykö laserviiva päivänvalossa?

Laserviiva näkyy päivänvalossa. Parhaiten se näkyy pilvisenä päivänä ja hämärässä.


Näkyykö laserviiva asfaltin pinnalta?

Laserviiva näkyy asfaltin pinnalta. Asfaltti on kiinteää materiaalia, johon lasersäde ei tunkeudu, vaan heijastuu pinnasta.

Näkyykö laserviiva lumen pinnalta?

Laserviiva näkyy lumen pinnalta. Lumi on huokoista materiaalia, johon lasersäde tunkeutuu ja siroaa näkyväksi viivaksi.


Vihreä viivalaser lastausalueen merkintään.
Vihreä viivalaser lastausalueen merkintään.
Minkä värinen laserviiva soveltuu lastausalueen merkintään?

Ulkokäyttöön soveltuu parhaiten vihreä laser, koska ihmissilmä näkee vihreän aallonpituuden (520 nm) jopa kuusi kertaa punaista väriä (660 nm) paremmin.


Kestääkö laser vaihtelevia sääolosuhteita?

Laser kestää vaihtelevia sääolosuhteita, koska se on suojattu IP67-luokituksen mukaisesti. Laser on pölytiivis ja kestää jopa veteen upotusta enintään 1 metriin ja 30 minuutin ajaksi. Laserin optiikka ja elektroniikka on suojattu hermeettisesti kosteudelta ja lialta. Laser kestää myös tärinää ja iskuja teollisuusolosuhteisiin valmistetun rakenteensa ansiosta.


Toimiiko laser pakkassäässä?

Kyllä, laser kestää jopa -30 °C pakkasta.


Toimiiko laser lumi- ja vesisateessa?

Laser kestää kosteutta IP67-luokituksensa ansiosta. Se tulee kuitenkin suojata sateelta, koska laserlinssin suulla olevat lumi- ja vesipisarat heikentävät laserviivan näkyvyyttä. Tarjoamme toimitukseen laseriin integrtoitavan sääsuojan.


Mikä on laserin käyttöikä?

Laserdiodi on käytössä vanhentuva puolijohdekomponentti, jonka käyttöikään vaikuttavat teho ja käyttöolosuhteet. Tyypillisesti viivalaserien diodit kestävät tuhansia tunteja yhtäjaksoista käyttöä.


Mikä on laserin käyttöjännite?

Laserin käyttöjännite on 24 VDC. Laserin teholähteenä on käytettävä kaksoiseristettyä teholähdettä. Toimitus sisältää pistorasialiitännäisen teholähteen, jonka käyttöjännite on 240 VAC. Teholähdemalli valitaan asennettavien lasereiden lukumäärän perusteella.


Minkä kokoinen laser on?

Rungon halkaisija on 25 mm ja pituus 122 mm.


Miten laser kiinnitetään?

Laser kiinnitetään eristävällä kulmakiinnikkeellä, jossa on 3-akselinen säätömahdollisuus. Kiinnike kuuluu toimitukseen. Laserin runkoa ei saa maadoittaa. Kiinnitysalustan tulee olla tukeva, esimerkiksi seinän kantava rakenne, jotta laseriin ei kohdistu tärinää, joka saa myös laserviivan tärisemään.


Kuuluuko asennus laserin hintaan?

Laserin hinta ei sisällä asennusta. Teemme tarvittessa tarjouksen asennustyöstä.


Mitä muuta haluaisit tietää lasereista? Ota yhteyttä ja kysy!


 

Tapio Kallioniemi

Tuotekehitysinsinööri

014 241 488

tapio.kallioniemi@keypoint.fi


Jorma Orkosalo

Tuotekehitysjohtaja

014 241 488

jorma.orkosalo@keypoint.fi







bottom of page