Lasersäteen näkyvyyteen vaikuttavat laserin käyttöympäristön valaistus, laserin aallonpituus sekä materiaalin pintaväri, kosteus ja heijastuskyky. Lue tästä blogista, miten nämä muuttujat vaikuttavat lasersäteen näkyvyyteen.
Valaistuksen ja aallonpituuden vaikutus lasersäteen näkyvyyteen
Lasersäde näkyy niin pimeässä kuin kirkkaassa valossa. Laserilla on toteutettu esimerkiksi projisoitu käyttöliittymä asiakkaamme Merivaaran Q-Flow-leikkausvalaisimeen, jossa on 160-kertaa enemmän valoa kuin tavallisessa valaisimessa.
Laser soveltuu käytettäväksi myös päivänvalossa esimerkiksi lastausalueen merkintään. Lasersäde ei kuitenkaan näy suorassa auringonpaisteessa, vaan vaatii silloin näkyäkseen varjostuksen.

Lasersäteen heijastumiseen vaikuttavat ilmassa olevat pienhiukkaset, kaasumolekyylien paikalliset lämpötilavaihtelut sekä kosteus. Esimerkiksi sumu vaikuttaa valon kulkusuuntaan ja toimii siroavana mediana, mikä saa laservalon näkymään epätarkkana kuviona sumuseinämässä.
Lasersäteen näkyvyyttä voidaan parantaa haastavissa kohteissa valitsemalla aallonpituudeksi 520 nm (vihreä). Vihreä laser näkyy ihmissilmälle jopa kuusi kertaa punaista väriä paremmin. Konenäkö, ilmaisimen herkkyyskohdasta johtuen, puolestaan näkee useimmiten parhaiten punaisen värin eli aallonpituuden 660 nm.
Lasersäteen näkyvyyttä voidaan parantaa myös nostamalla laserin optista tehoa (mW). Tehon lisäämisen voi kuitenkin tehdä vain laserin turvallisuusmääräyksiä noudattaen.
Materiaalin pintavärin vaikutus lasersäteen näkyvyyteen
Jokaisella on kokemusta siitä, että tumma vaate kuumenee auringossa nopeammin ja voimakkaammin kuin vaalea vaate. Syy on fysikaalinen: tummat värit imevät valoa, kun taas vaaleat heijastavat valoa pois. Saman ilmiön vuoksi myös lasersäde näkyy paremmin vaaleasta kuin tummasta väristä.
Lasersäde näkyy terävänä valkoiselta paperilta, mutta heikosti vaikkapa tummasta puusta. Syy on se, että tumma väri imee valoa huokoisen puun sisälle ja siroaa takaisin vain osittain, jolloin pintaan heijastuu epätarkkarajainen laserviiva.
Pintavärillä on kuitenkin vähemmän vaikutusta kiinteissä materiaaleissa, joihin lasersäde ei pääse imeytymään kovin syvälle, vaan heijastuu takaisin. Voimakas heijastuminen aikaansaa terävän laserviivan.
Materiaalin heijastuskyvyn vaikutus lasersäteen näkyvyyteen
Materiaalin heijastuskykyyn vaikuttaa siis absorbointikyky eli se, kuinka voimakkaasti valohiukkaset eli fotonit pystyvät imeytymään materiaaliin.
Voimakkaasti absorboivia materiaaleja ovat kevyet kuitumateriaalit, jotka imevät valon syvälle sisäänsä, jolloin valo siroaa ja heijastuu heikosti takaisin materiaalin pintaan. Kuitumateriaaleissa laserviiva tai muu projektoitu kuvio on reunoiltaan epätarkkarajainen ja levinnyt laajalle alueelle. Sama ilmiö tapahtuu, kun materiaali on kosteaa.
Heikosti absorboivat materiaalit ovat rakenteeltaan kiinteitä. Laservalo imeytyy heikosti materiaalin sisälle, mutta kuitenkin sen verran, että valo pääsee heijastumaan ja aikaansaa pintaan terävän laserviivan tai muun kuvion.

Kun laservalo ei imeydy lainkaan materiaalin sisälle, se heijastuu pois kohdatessaan materiaalin pinnan. Tästä syystä haastavimpia laservalon näkyvyydelle ovat 100-prosenttisesti heijastavat materiaalit, kuten peili ja kiilloitettu teräspinta.
Lasersäde on terävä:
Musta anodisoitu alumiinipinta
Valkoinen paperi
Vaalea puu
Lasersäde näkyy, mutta ei ole terävä:
Asfaltti
Lumi
Tumma puu
Lasersäde näkyy heikosti:
Turve
Lasivilla
Kivivilla
Lasersäde ei näy:
Peili
Kiilloitettu teräspinta
Kirkas alumiinipinta
Lähetä materiaalinäyte laservalmistajalle
Jos et ole varma, miten lasersäde erottuu käytössäsi olevasta materiaalista, voit lähettää materiaalinäytteen meille testattavaksi. Voit lähettää meille myös kuvia käyttöympäristöstä, koneesta tai laitteesta, johon laseria suunnitellaan. Ohjeistamme sinua oikean laserin valinnassa ja tarvittaessa lähetämme sinulle testilaserin koekäyttöön.
Ota yhteyttä ja kysy lasereista!
Jorma Orkosalo
Tuotekehitysjohtaja 014 241 488 jorma.orkosalo@keypoint.fi