top of page

Laser puolitti rekka-auton peruuttamiseen käytettävän ajan

Ajomestarit Oy on ottanut Essityn pehmopaperivaraston lastauslaiturilla käyttöön laserit, jotka helpottavat yhdistelmäajoneuvokuljettajien työtä. Laser piirtää maahan vihreän viivan, jota kuljettaja seuraa peruuttaessaan pari-kolmekymmentä metristä autoa lastauslaituriin. Terminaalityönjohto kuvaa laseria arjen innovaatioksi, jonka ansiosta on säästynyt työaikaa ja työturvallisuus parantunut.

According to Ajomestarit Oy's Terminal Supervisor Jyrki Nieminen (left) and Terminal Manager Juuso Nieminen, using a laser to mark the loading area has received a lot of positive feedback from drivers. The lasers were introduced at the loading dock at Essity’s tissue warehouse in October 2021.
Ajomestarit Oy:n terminaalityönjohtaja Jyrki Niemisen (vas.) ja terminaalipäällikkö Juuso Niemisen mukaan laserin käyttö lastausalueen merkinnässä on uutuus, josta kuljettajat ovat antaneet paljon positiivista palautetta.

Aikaisemmin ahtaalla lastausalueella sattui ”tasaisen harvakseltaan” vaaratilanteita, kun pitkät yhdistelmäajoneuvot kolhivat toisiaan ja rikkoivat lastauslaitureiden reunoja. Työaikaa tuhlaantui vahinkojen selvittelyyn ja korjaamiseen. Kokonaiskustannukset olivat vuosittain tuhansia euroja.


”Pahimpia työajan syöppöjä olivat kuitenkin päivittäiset peruuttamistilanteet, joihin kului jopa 15 minuuttia per auto. Pitkä yhdistelmäajoneuvo oli haastava peruuttaa suorana lastauslaituriin, kun oli pimeää ja pysäköintiruudun merkinnät peittyneet lumen alle”, kertoo Ajomestarit Oy:n terminaalipäällikkö Juuso Nieminen.


Välttääkseen vastaavat haasteet Ajomestarit Oy otti laserit käyttöön lokakuussa 2021 juuri ennen pimeää vuodenaikaa. Toimittajaksi löytyi kotimainen fotoniikkayritys Keypoint Oy, jolla on 30 vuoden kokemus lasereista eri sovelluskohteissa.


Laserin käyttöönotto on osa lean-ajattelua

Laserien käyttöönoton jälkeen kuorma-autojen peruuttamisajat ovat puolittuneet. Ajot ovat pysyneet aikataulussa, kun kuorma-autot ovat päässeet turhia jonottamatta hakemaan tavaraa lastauslaiturilta.


”Ajansäästö on merkittävä, kun laskee, että tässä käy päivittäin kuormattavana useita kymmeniä autoja. Jos niistä jokainen pääsee jatkamaan matkaansa kymmenen minuuttia nopeammin kuin aikaisemmin, se vapauttaa työaikaa muihin tehtäviin useita tunteja päivässä”, laskee Ajomestarit Oy:n terminaalityönjohtaja Jyrki Nieminen.


”Ja aikahan on rahaa. Hukan vähentäminen on lean-ajattelua, jonka mukaisesti pyrimme jatkuvaan kehittämiseen yhdessä päämiehemme Essityn kanssa”, lisää Nieminen.


Laser lastausalueen merkintään.
Essityn pehmopaperivaraston lastauslaiturilla laserit otettiin käyttöön lokakuussa 2021.
Laserviivat kaikkiin terminaaleihin

Lastausalueen toimintojen kehittäminen on ollut mieleen myös yhdistelmäajoneuvokuljettajille. Terminaalien piha-alueita ei ole useinkaan mahdollista laajentaa, vaikka niitä käyttävien autojen pituus on kasvanut viimevuosina jopa 34,5-metriin.


”Kuskit ovat sanoneet, että laserit pitäisi olla käytössä joka terminaalin pihassa niin täällä Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Laserviivasta on apua kokeneemmallekin peruuttajalle”, toteaa Juuso Nieminen.


Ajomestarit asensi laserit 5,5 metrin korkeuteen, jonka tuloksena laserviiva on lähes pisimmän yhdistelmäajoneuvon pituinen. 30-metrinen laserviiva näkyy yhtä vahvana koko viivan pituudelta. Työturvallisuusriskiä laservalo ei aiheuta, koska laserviivan teho jakaantuu koko viivan pituudelle, ei keskity pistemäisen alueeseen.


”Kuljettajilta saamamme palautteen perusteella vaikuttaisi siltä, että olemme pioneereja laserin käyttöönotossa terminaalitoiminnassa”, sanoo Jyrki Nieminen.Keypoint Oy on perheomisteinen fotoniikkayritys, joka suunnittelee, valmistaa, markkinoit ja myy teollisuuslasereita, Theralux-laserhoitolaitteita ja Ichnos-4D-tutkia. Keypoint on valmistanut lasereita monien eri toimialojen tarpeisiin jo 30 vuoden ajan. Lastausalueen merkintä on laserin uusin sovelluskohde. Yritys sijaitsee Jyväskylässä.


Essity Oy on maailmanlaajuinen hygienia- ja terveysalan yhtiö. Essityn pehmopaperivarasto sijaitsee Nokialla.


Ajomestarit Oy on kuljetus- ja varastointipalveluja, messu- ja tapahtumakuljetuksia, ja kalustovuokrauksia tarjoava yhtiö, joka toimii Essityn pehmopaperivaraston varasto-operaattorina. Yritys sijaitsee Nokialla.

Comentários


bottom of page