top of page

Kansainvälisille apajille valvontakameran syrjäyttävällä 4D-tutkalla

Updated: Jun 4, 2021

Jyväskyläläinen perheyritys Keypoint Oy ottaa aimo harppauksia kansainvälisille markkinoille. Kasvun pohjatyöt ovat valmiit ja yritys hakee uusia markkina-avauksia ensin Pohjoismaista ja myöhemmin muualta Euroopasta. Aika on lupaava, sillä 2000-lukua pidetään fotonin vuosisatana ja EU on valinnut fotoniikan yhdeksi avainteknologiaksi, joka mahdollistaa nanoteknologian tavoin eri alojen kilpailukyvyn.

Silva Orkosalo-Paananen ja Jorma Orkosalo.
Jorma Orkosalo perusti Keypointin 30 vuotta sitten. Toimitusjohtajana toimii Silva Orkosalo-Paananen.

Keypoint ei ole noviisi fotoniikka-alalla, vaan on valmistanut teollisuuslasereita jo vuodesta 1991 ja älykkäitä laserhoitolaitteita vuodesta 2011 saakka. Kansainvälisiä asiakkaita on ollut pari kourallista – suurin osa on ollut suomalaisten teollisuus- ja terveysteknologiayritysten tytäryhtiöitä maailmalla.


Tähän mennessä maltillisesti kasvanut fotoniikkayritys juhlistaa 30-vuotista taivaltaan lanseeraamalla 60~64 GHz taajuusalueen 4D-tutkan, joka perustuu niin ikään fotoniikkaan.


”Samoin kun tunnistin 90-luvun alussa, että laserdiodit korvaavat kaasulaserit, olen nyt tunnistanut markkinoita seuraamalla, että millimetriaaltoihin perustuvat 4D-tutkat tulevat syrjäyttämään tai ainakin vähentämään kameran käyttöä ihmisten valvonnassa. Tietosuoja-asetus asettaa haasteensa kameravalvonnalle”, sanoo Keypointin perustaja Jorma Orkasalo, jolle Suomen Yrittäjät myönsi Yrittäjäristin Timanttiristin 27.3.2021.


Uutuussensori ei tunnista henkilöllisyyttä


4D-tutka haastaa kameravalvonnan, koska se tuottaa dataa pistepilvenä, josta ei voi tunnistaa kohteen henkilöllisyyttä. Datasta erottaa kuitenkin kaikissa olosuhteissa erilliset henkilöt, mihin muut ilmaisimet eivät pysty. Erityisen poikkeavaa on 4D-tutkan kyky tunnistaa kohteen liikesuunta ja nopeus.


”Liikesuunnan ja nopeuden mittaaminen auttaa ennakoimaan henkilöiden käyttäytymistä. Dataa voidaan hyödyntää entistä nopeampaan reagointiin poikkeustilanteissa sekä talotekniikan ja monien muiden älykkäiden automaatiojärjestelmien optimointiin,” kuvailee toimitusjohtajana Silva Orkosalo-Paananen.


4D-tutkan käyttö tulee yleistymään kohteissa, joissa kameravalvonta ei ole mahdollista yksityisyyden suojan vuoksi. Keypointin 4D-tutkan yksi pilotointikohteista on lastensuojelulaitos.


”Kaikki merkit viittaavat siihen, että 4D-tutkalle on kasvavat markkinat ja uskomme, että saamme sen avulla merkittävää kasvua tulevaisuudessa. Pysymme vahvasti mukana myös laserteknologiassa – lisäämme etenkin laserhoidon tunnettuutta.”


”Tärkeimpänä tavoitteenamme pidän kuitenkin jatkuvaa oppimista, mikä oli isäni Jorman neuvo tehdessämme sukupolven vaihdoksen kuusi vuotta sitten”, toteaa Orkosalo-Paananen.


 

Lisätietoa:

Silva Orkosalo-Paananen

Toimitusjohtaja

014 241 488

silva.orkosalo@keypoint.fi


bottom of page